Suomi-paita

loimaa-karijoki-isojoki-häme-tarkistettu-paita

Useassa länsisuomalaisessa kansallispuvussa naisten paitana on ns. Suomi-paita. Se on käytössä tarkistetuissa Hämeen ja Virtain puvuissa, Karijoen ja Isojoen, Lapuan sekä Loimaan puvussa. Suomi-paita on tyypillinen kansanomainen paita, joka ommellaan suorista kappaleista mahdollisimman tarkasti koko kankaan käyttäen. Esimerkillistä zero waste -ajattelua meille nykyajan ylenpalttisuuteen tottuneille!

Suomi-paita on pitkä, sen pääntie on melko laaja ja neliömäinen ja miehustan väljyyttä on koottu pääntielle laskoksin. Kaulus on matala, edestä avoin pystykaulus. Hihat ovat runsaat. Niiden väljyys on koottu hihansuille vetopoimutuksin ja kiinnityssaumoihin pienin laskoksin. Rannekkeet ovat kapeat ja maltillisesti nirkkoreunalla ja tikkipistoilla koristetut. Hihansuut kiinnitetään nyöreillä.

Suomi-paita on malliltaan kokopaita, jossa ei ole vyötärön alapuolella yliset ja alaset erottavaa poikkisaumaa. Tällöin koko paita on valmistettu ylisten hienosta paitapellavasta. Sellaisia olivat ainoastaan naisten hienoista hienoimmat paidat, jotka puettiin ylle vain tärkeimpiin tilaisuuksiin, häihin ja omiin hautajaisiin.

Paitaa on saatavilla puolipellavaisena sekä pellavaisena tarvikepakkauksena ja valmiina paitoina, jotka valmistetaan asiakkaan mittojen mukaan. Paidan kaavat ja ohjeet löytyvät täältä: Suomi-paidan kaava.